Испанският  художник и скулптор Пабло Пикасо, живял предимно във Франция,

...
Испанският  художник и скулптор Пабло Пикасо, живял предимно във Франция,
Коментари Харесай

На този ден се ражда авторът на Гуерника Пабло Пикасо

Испанският  художник и ваятел Пабло Пикасо, живял най-вече във Франция, е роден на 25 октомври 1881 година Авторът на голям брой произведения - живопис, керамика, колажи, графика, минава през разнообразни интервали, основава кубизма, превзет е от сюрреализма и оставя след дългия си живот - 92 години, международно завещание. В творбите от синия му интервал, измежду които е и „ Животът “, в сини и зелени краски се пресъздава народът, просяците, проститутките, пияниците. В него доминира тематиката на гибелта, старостта, бедността, меланхолията, издавайки депресивното положение на създателя.

„ Момичето с топката “ е началото на розовия интервал, в който доминират розовите и червени цветове. Сюжетите са по-радостни и по-живи, само че от платната лъха самотност.

„ Гуерника “, основана през 1937 година, е митингът на Пикасо против насилието. От 1940 година художникът се включва в придвижването за мир.

По време на Гражданската война в Испания благосклонностите на Пикасо са на страната на републиканците. През април 1937 година немската и италианската авиация унищожават дребния град Гуерника, който е културен и политически център на баските. За два месеца той основава своето платно „ Гуерника “, изложено в републиканския павилион на Испания в Париж. В картините си показва ужаса и гнева си пред настъпващото безчовечие. По време на фашистката окупация Пикасо остава в Париж, продължава да рисува. През 1944 година става член на Френската комунистическа партия и през 1950 година рисува популярния си Гълъб на мира като израз на своите пацифистки хрумвания. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР